Logo TOP ARABICA COFFEE

Kopi Luwak

Kopi Luwak to jedna z najbardziej luksusowych kaw na świecie. Wszystko za sprawą oryginalnej metody pozyskiwania ziaren. Kawa ta powstaje z oczyszczonych odchodów cywety – zwierzęcia z rodziny łaszowatych, które zjada w całości najlepsze i najbardziej dojrzałe owoce kawowca. W procesie trawiennym typowa dla kawy gorycz jest neutralizowana, a sama kawa jest niemal pozbawiona kwasowości. Kopi Luwak posiada nieco ziemisty smak z delikatnym aromatem czekolady, karmelu i nutami cytrusów. Po zaparzeniu kawa urzeka swoją łagodnością i przyjemnym, słodkawym smakiem. Kawa posiada certyfikat, który jest gwarancją produktu najwyższej jakości.

Jamaica Blue Mountain

Jedna z najlepszych kaw na świecie. Uprawiana na Jamajce, w chłodnym, wilgotnym i mglistym mikroklimacie Gór Błękitnych. To jedna z najwyżej uprawianych kaw na świecie. Wyjątkowe położenie sprzyja uprawie kawy o pełnym aromacie i bogatym bukiecie smaków. Wyczuć w niej można subtelny smak słodyczy górskich ziół, czekolady i orzechów, z łagodnym posmakiem pomarańczy. Kawa po zaparzeniu ma subtelny i lekko kwaskowaty aromat z delikatnie wyczuwalną nutą owocową. Ziarna pochodzą od certyfikowanego producenta kawy Clydesdale Coffee. Niepowtarzalny smak i aromat oraz ograniczona dostępność tej kawy wpływają na jej wyjątkowość i luksusowy charakter.

Australia Skybury Fancy

Skybury to jedna z najstarszych australijskich plantacji kawy i zarazem największy eksporter kawy z upraw rzemieślniczych. Jej plantacje znajdują się we wschodniej części kontynentu, na żyznych glebach płaskowyżu d’Atherton. Kawa Australia Skybury Fancy zachwyca swoim lekkim i łagodnym smakiem, niewielką kwasowością oraz przyjemną pikantnością. Jest to kawa z bogatym aromatem kakao i przypraw (pieprz, kardamon, cynamon), wyczuć w niej można także nuty owocowe. To co ją wyróżnia, to niższa zawartość kofeiny, która sprawia, że kawa jest bardziej słodka i pozbawiona goryczy. Esencjonalny aromat tej kawy z pewnością zaskoczy niejednego kawosza.

Nepal Himalaya Supreme

Wyjątkowy profil i niepowtarzalny aromat nepalska kawa zawdzięcza swojemu pochodzeniu. Górzyste tereny Nepalu uważane są za jedne z najlepszych miejsc na świecie pod uprawę kawy. Panujący tam klimat sprawia, że gleba jest wilgotna i bogata w różnorodne składniki odżywcze, a rześkie, czyste powietrze oraz niższe temperatury przyczyniają się do wolniejszego dojrzewania owoców, co gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat kawy. Krzewy kawowca są naturalnie nawożone, a owoce zbierane wyłącznie ręcznie. Kawa w smaku jest łagodna, z nutami karmelu, kakao, delikatnym orzechowo korzennym posmakiem i subtelnym akcentem kwiatowo-owocowym.

Ecuador Galapagos

Kawa pochodząca z egzotycznych wysp Galapagos to nie lada zaskoczenie wśród innych kaw. Unikatowy charakter tej kawy to zasługa czystego i zrównoważonego ekosystemu panującego na terenie rezerwatu przyrody. Wyspy Galapagos to świetne środowisko do uprawy kawowców. Wulkaniczne gleby stanowią idealną podstawę do wzrostu roślin, a wyjątkowy mikroklimat z charakterystycznymi prądami oceanicznymi i delikatną bryzą sprzyjają powolnemu dojrzewaniu owoców, co w rezultacie daje wyśmienity smak tej kawy. Kawa jest niezwykle aromatyczna, z dominującą nutą owocową, uzupełniona o dymiste akcenty. Galapagos Hacienda El Cafetal zaliczana jest do jednej z najwyższej jakości kaw na świecie.

Hawaii Kona

Kawa Hawaii Kona to kolejna z kaw, która cieszy się dużym uznaniem wśród smakoszy kawy. Wywodzi się z Hawajów, z określonego regionu – Kona, usytuowanego na zboczach dwóch wulkanów: Hualālai i Manua Loa. Kawa Kona Extra Fancy dowodzi o najwyżej jakości sklasyfikowania ziaren kawy, na które składa się 100% ziaren uprawianych w północnej i południowej części Kony. Kawa ta uprawiana jest na stosunkowo niewielkim obszarze charakteryzującym się wprost idealnymi warunkami do uprawy kawy: bogate w minerały podłoże wulkaniczne, specyficzny klimat z dużą ilością słońca i deszczu. Kawa Kona zachwyca swoją delikatnością i bogatym bukietem smaków z dominującą nutą czekolady i lekkim, winnym posmakiem.

Yemen Matari

Jemen Matari pochodzi ze słynnego regionu Bani Matar, którą tworzy wielu drobnych rolników. Kawa z Jemenu uprawiana jest w sposób tradycyjny na dużych wysokościach, z dużą ekspozycją słońca i małą ilością opadów. Surowe warunki klimatyczne sprawiają, że wiele składników odżywczych i cukrów zatrzymywana jest w ziarnach, co sprawia, że kawa z Jemenu ma tak bogaty profil smakowy. Ziarna kawy dojrzewają tam powoli, stopniowo nabierając pełnego i głębokiego smaku. Jest to jeden z najrzadszych gatunków arabiki na świecie. Jemeńska kawa uwodzi słodyczą czekolady przeplataną winnymi akcentami i orientalnym finiszem.

Diamond Blend

DIAMOND BLEND to nowość w ofercie Tommy Cafe. Pierwszy tak luksusowy blend na rynku. Niebanalne połączenie świeżo palonych ziaren pochodzących z Indonezji, Jamajki i Brazylii. Stanowi kwintesencję tego, co najlepsze. Znajdziemy w nim delikatność Kopi Luwaka, wyrafinowaną słodycz czekolady i delikatny posmak cytrusów - typowe dla Jamajki Blue Mountain. Wszystko dopełnione łagodnym i czystym aromatem brazylijskiej kawy z segmentu specialty. Bez wątpienia, Diamond Blend zaskoczy głębią swojego smaku i aromatu, uwięzionych w ziarnach nieskazitelnej Arabiki.
TOP ARABICA

Kopi Luwak

Zobacz
TOP ARABICA

Jamaica Blue Mountain

Zobacz
TOP ARABICA

Australia Skybury Fancy

Zobacz
TOP ARABICA

Nepal Himalaya Supreme

Zobacz
TOP ARABICA

Ecuador Galapagos

Zobacz
TOP ARABICA

Hawaii Kona

Zobacz
TOP ARABICA

Yemen Matari

Zobacz
TOP ARABICA

Diamond Blend

Zobacz