Kopi Luwak to jedna z najbardziej luksusowych kaw na świecie. Wszystko za sprawą oryginalnej metody pozyskiwania ziaren. Kawa ta powstaje z oczyszczonych odchodów cywety – zwierzęcia z rodziny łaszowatych, które zjada w całości najlepsze i najbardziej dojrzałe owoce kawowca. W procesie trawiennym typowa dla kawy gorycz jest neutralizowana, a sama kawa jest niemal pozbawiona kwasowości. Kopi Luwak posiada nieco ziemisty smak z delikatnym aromatem czekolady, karmelu i nutami cytrusów. Po zaparzeniu kawa urzeka swoją łagodnością i przyjemnym, słodkawym smakiem. Kawa posiada certyfikat, który jest gwarancją produktu najwyższej jakości.
Jedna z najlepszych kaw na świecie. Uprawiana na Jamajce, w chłodnym, wilgotnym i mglistym mikroklimacie Gór Błękitnych. To jedna z najwyżej uprawianych kaw na świecie. Wyjątkowe położenie sprzyja uprawie kawy o pełnym aromacie i bogatym bukiecie smaków. Wyczuć w niej można subtelny smak słodyczy górskich ziół, czekolady i orzechów, z łagodnym posmakiem pomarańczy. Kawa po zaparzeniu ma subtelny i lekko kwaskowaty aromat z delikatnie wyczuwalną nutą owocową. Ziarna pochodzą od certyfikowanego producenta kawy Clydesdale Coffee. Niepowtarzalny smak i aromat oraz ograniczona dostępność tej kawy wpływają na jej wyjątkowość i luksusowy charakter.
Skybury to jedna z najstarszych australijskich plantacji kawy i zarazem największy eksporter kawy z upraw rzemieślniczych. Jej plantacje znajdują się we wschodniej części kontynentu, na żyznych glebach płaskowyżu d’Atherton. Kawa Australia Skybury Fancy zachwyca swoim lekkim i łagodnym smakiem, niewielką kwasowością oraz przyjemną pikantnością. Jest to kawa z bogatym aromatem kakao i przypraw (pieprz, kardamon, cynamon), wyczuć w niej można także nuty owocowe. To co ją wyróżnia, to niższa zawartość kofeiny, która sprawia, że kawa jest bardziej słodka i pozbawiona goryczy. Esencjonalny aromat tej kawy z pewnością zaskoczy niejednego kawosza.
Wyjątkowy profil i niepowtarzalny aromat nepalska kawa zawdzięcza swojemu pochodzeniu. Górzyste tereny Nepalu uważane są za jedne z najlepszych miejsc na świecie pod uprawę kawy. Panujący tam klimat sprawia, że gleba jest wilgotna i bogata w różnorodne składniki odżywcze, a rześkie, czyste powietrze oraz niższe temperatury przyczyniają się do wolniejszego dojrzewania owoców, co gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat kawy. Krzewy kawowca są naturalnie nawożone, a owoce zbierane wyłącznie ręcznie. Kawa w smaku jest łagodna, z nutami karmelu, kakao, delikatnym orzechowo korzennym posmakiem i subtelnym akcentem kwiatowo-owocowym.
Kawa pochodząca z egzotycznych wysp Galapagos to nie lada zaskoczenie wśród innych kaw. Unikatowy charakter tej kawy to zasługa czystego i zrównoważonego ekosystemu panującego na terenie rezerwatu przyrody. Wyspy Galapagos to świetne środowisko do uprawy kawowców. Wulkaniczne gleby stanowią idealną podstawę do wzrostu roślin, a wyjątkowy mikroklimat z charakterystycznymi prądami oceanicznymi i delikatną bryzą sprzyjają powolnemu dojrzewaniu owoców, co w rezultacie daje wyśmienity smak tej kawy. Kawa jest niezwykle aromatyczna, z dominującą nutą owocową, uzupełniona o dymiste akcenty. Galapagos Hacienda El Cafetal zaliczana jest do jednej z najwyższej jakości kaw na świecie.
Kawa Hawaii Kona to kolejna z kaw, która cieszy się dużym uznaniem wśród smakoszy kawy. Wywodzi się z Hawajów, z określonego regionu – Kona, usytuowanego na zboczach dwóch wulkanów: Hualālai i Manua Loa. Kawa Kona Extra Fancy dowodzi o najwyżej jakości sklasyfikowania ziaren kawy, na które składa się 100% ziaren uprawianych w północnej i południowej części Kony. Kawa ta uprawiana jest na stosunkowo niewielkim obszarze charakteryzującym się wprost idealnymi warunkami do uprawy kawy: bogate w minerały podłoże wulkaniczne, specyficzny klimat z dużą ilością słońca i deszczu. Kawa Kona zachwyca swoją delikatnością i bogatym bukietem smaków z dominującą nutą czekolady i lekkim, winnym posmakiem.
Jemen Matari pochodzi ze słynnego regionu Bani Matar, którą tworzy wielu drobnych rolników. Kawa z Jemenu uprawiana jest w sposób tradycyjny na dużych wysokościach, z dużą ekspozycją słońca i małą ilością opadów. Surowe warunki klimatyczne sprawiają, że wiele składników odżywczych i cukrów zatrzymywana jest w ziarnach, co sprawia, że kawa z Jemenu ma tak bogaty profil smakowy. Ziarna kawy dojrzewają tam powoli, stopniowo nabierając pełnego i głębokiego smaku. Jest to jeden z najrzadszych gatunków arabiki na świecie. Jemeńska kawa uwodzi słodyczą czekolady przeplataną winnymi akcentami i orientalnym finiszem.
DIAMOND BLEND to nowość w ofercie Tommy Cafe. Pierwszy tak luksusowy blend na rynku. Niebanalne połączenie świeżo palonych ziaren pochodzących z Indonezji, Jamajki i Brazylii. Stanowi kwintesencję tego, co najlepsze. Znajdziemy w nim delikatność Kopi Luwaka, wyrafinowaną słodycz czekolady i delikatny posmak cytrusów - typowe dla Jamajki Blue Mountain. Wszystko dopełnione łagodnym i czystym aromatem brazylijskiej kawy z segmentu specialty. Bez wątpienia, Diamond Blend zaskoczy głębią swojego smaku i aromatu, uwięzionych w ziarnach nieskazitelnej Arabiki.