Jemen Matari pochodzi ze słynnego regionu Bani Matar, którą tworzy wielu drobnych rolników. Kawa z Jemenu uprawiana jest w sposób tradycyjny na dużych wysokościach, z dużą ekspozycją słońca i małą ilością opadów. Surowe warunki klimatyczne sprawiają, że wiele składników odżywczych i cukrów zatrzymywana jest w ziarnach, co sprawia, że kawa z Jemenu ma tak bogaty profil smakowy. Ziarna kawy dojrzewają tam powoli, stopniowo nabierając pełnego i głębokiego smaku. Jest to jeden z najrzadszych gatunków arabiki na świecie. Jemeńska kawa uwodzi słodyczą czekolady przeplataną winnymi akcentami i orientalnym finiszem.
Przejdź do sklepuPochodzenie: Jemen
Region: Bani Matar
Gatunek: 100% Arabica
Profil palenia: średni
Intensywność: 4/5
Kwasowość: 3/5
Moc: 3/5
Wysokość uprawy: 1775 - 1950 m n.p.m.
Profil smakowy: owoce tropikalne, winogrona
Waga: 100g/250g
Metoda przygotowania: ekspres przelewowy, drip, kawiarka